Pronadjen Poljak koji je dronom ugrozio sletanje aviona u Varšavi

Poljska policija pronašla je i saslušala sinoć Poljaka koji se u ponedeljak igrao sa dronom u blizini aerodroma u Varšavi i zamalo izazvao sudar sa avionom nemačke kompanije Lufthanza sa 113 putnika i članova posade na letu iz Minhena u Varšavu.

Vlasnik drona koji je na 100 metara približio dron u trenutku kada je Lufthanizn avion sletao i našao se na visini od 800 metara priznao je policiji da je u to vreme zaista njegov dron bio u vazduhu, ali porekao je da je dron navodio ka aerodromu. 

„To je 39-godišnji stanovnik Pjasečna. U njegovoj kući pronadjen je dron i predat ekspertima. Oni će proveriti da li je zaista u ponedeljak bio u vazduhu i kakva je bila trasa leta“, kazao je novinarima portparol lokalne policije Maćej Blahlinjski.

Robert Opas iz komande varšavske policije kazao je danas televiziji TVN24 da Poljak ne poriče da je u to vreme njegov dron bio u vazduhu.

„Velika je verovatnoća da je bespilotna letilica registrovala trasu svog leta. Presudno će biti šta će reći veštaci – kojom trasom je leteo dron i kada je bio u vazduhu. Ako se potvrdi da je to taj dron, čoveku preti do osam godina zatvora za izazivanje opasnosti u vazdušnom saobraćaju“, kazao je Opas.

Vlasnik drona do sada nije kažnjavan niti je dolazio u sukob sa zakonom a policiji je kazao da nije bio svestan da je njegov dron ugrozio putnički avion i da ga je puštao u vazduh samo u okolini kuće i nije ga navodio na aerodrom, javlja danas poljska televizija TVP.info.

Problem je što trasa sletanja aviona vodi upravo preko mesta Pjasečno u blizini Varšave a aerodrom u Varšavi morao je nakon incidenta da na brzinu promeni  trasu sletanja sledećih 20 aviona.

Piloti aviona nemačke kompanije na letu iz Minhena u Varšavu primetili su u ponedeljak tokom manevra sletanja, na visini od 800 metara da sa strane, udaljena svega 100 metara, leti i mala bespilotna letelica.

„Odmah su uzbunili i kontrolni toranj i oštrim rečima upozorili da su kontrolori dužni da vode računa o vazdušnom prostoru oko aerodroma i da je incident bio veoma opasan. Kontrolori su učinili što je bilo u njihovoj moći i usmerili avion na drugi kurs“, opisao je incident Mikolaj Karpinjski iz Poljske agencije vazdušnog saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.