U trendu

Protaševič dobija ulicu u Bukureštu?

BUKUREŠT – Jedna ulica u Bukureštu, u kojoj se nalazi ambasada Belorusije, mogla bi biti preimenovana u čast novinara disidenta Romana Protaševiča, kao gest solidarnosti nakon njegovog dramatičnog hapšenja, izjavila je danas gradonačelnica tog okruga.

Ideju je izneo jedan profesor Univerziteta u Bukureštu, nakon što je beloruski ratni avion u nedelju presreo let Rajanera između Grčke i Litvanije, na kojem je bio Protaševič, i primorao ga da sleti u Minsk gde su Protaševič i njegova devojka uhapšeni, podseća Rojters.

Ukoliko se ulica preimenuje, prepiske i vizit karte beloruske ambasade
nosile bi ime Protaševiča, koji je već godinama oštar kritičar beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

„Proslediću predlog gradskoj kući u Bukureštu,“ napisala je Klotilde Armand na svom Fejsbuk nalogu, gradonačelnica prvog okruga Bukurešta.

„Živimo u evropskoj državi i ovaj čin terorizma predsednika Aleksandra Lukašenka i presretanje komercijalnog leta između dve države članice EU i NATO, ne može ostati nekažnjen“, izjavila je ona.

Evropski vazduhoplovni regulator pozvao je juče sve avio-kompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor iz bezbednosnih razloga, navodeći da je prinudno preusmeravanje leta Rajanera dovelo u pitanje sposobnost Minska da obezbedi sigurno nebo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.