U trendu

Protest pred Ambasadom SAD u Južnom Sudanu zbog obustavljanja isporuke oružja

Nasilni protesti održani su danas u glavnom gradu Južnog Sudana zbog odluke administracije američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani izvoz oružja u tu zemlju.

SAD su u petak uvele sankcije za izvoz oružja i obustavile odbrambenu pomoć Južni Sudan u kojem već pet godina besni gradjanski rat. Stejt department je saopštio da su SAD „užasnute“ nasiljem obeju strana u sukobu – vojske i pobunjenika.

Hiljade demonstranata okupile su se danas ispred Ambasade SAD i baze UN u Džubi, s transparentima „Dole gospodine Tramp“ i „Ne slabite našu državu gospodine Tramp“.

Oni su osoblju Ambasade predali peticiju protiv sankcija i optužili SAD da podržavaju pobunjenike, navodi se u tekstu peticije u koji je agencija Asošiejted pres imala uvid.

Protest je bio miran dok okupljeni nisu verbalno napali troje novinara, uključujući i reportera agencije AP, te je došlo do nereda, ali niko nije teže povredjen.

Vlada Južnog Sudana nije želela da komentariše sankcije, ali je osudila nasilje na protestima.

Tu državu koja se ratujući otcepila od Sudana 2011. godine, i samu je 2013. godine pogodio gradjanski rat u kojem je pored nekoliko desetina hiljada mrtvih, četiri miliona stanovnika raseljeno. Južni Sudan je pogodila i teška humanitarna kriza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.