U trendu

Protest protiv razgradnje države danas ispred OHR-a

SARAJEVO – Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalna grupa građana „ReSTART“ najavili su za danas mirni protest ispred OHR-a sa kojeg će poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.

Kako je najavljeno, protest se održava kao upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti, kada je reč o nagoveštenim odlukama visokog predstavnika, ali i na moguće usložnjavanje situacije.

Organizatori su saopštili da energično zahtevaju da “zlonamerni političari i diplomate”, predstavnici međunarodne zajednice, odmah prestanu sa mešanjem u društveno-politlički život BiH i nametanem standarda koje ne bi želeli u svojim zemljama.

Od, kako su naveli, patriotski orijentisanih domaćih političara zahtevaju bezuslovno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti, kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, među kojima je uvrštena i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude Zornić kojom se nalaže usvajanje građanskog ustava i jednaka prava za građane na celoj teritoriji BiH odnosno princip ‘jedan čovek – jedan glas’.

Naveli su da mnogi građani “koji su u Ustavu označeni uvredljivom odrednicom ‘ostali’ i članovi koji na izborima glasaju za one za koje misle da su u tom trenutku za državu najbolji, nezavisno od njihovih stranačkih, etničkih i drugih identiteta“.

Organizatori se zalažu za „demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu kolonijalnu državu u kojoj vlada aparthejd“.

Protest je zakazan za 14 sati, a podršku su najavila i boračka udruženja FBiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.