U trendu

Protest žena na kanskom crvenom tepihu

Na crvenom tepihu Kanskog festivala danas će prošetati 82 žene kako bi skrenule pažnju na veoma ograničeni broj rediteljki koje su se nalazile u takmičarskom programu festivala tokom 71 godine njegovog postojanja, prenose agencije.

Medju njima će biti Klaudija Kardinale, Marion Kotijar, Salma Hajek, Džejn Fonda, rediteljke Peti Dženkins i Toni Maršal, kao i francuska rediteljka Agnes Varda, dobitnica počasne Zlatne palme. Takodje, tu će biti i članice ovogodišnjeg žirija Kristen Stjuart, Ava Diverne i Lea Sedu, montažerke, producentkinje i dekoraterke.

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova u režiji muškaraca. Novozelandjanka Džejn Kempion jedina je žena koja je osvojila Zlatnu palmu (Klavir).

Kao još jedan simbol, predvidjeno je da učesnice stanu na polovini puta, u tišini, kao „simbol nedostupnosti čitavog spektra socijalnog i profesionalnog napretka“.

Predsednica žirija Kejt Blančet i Agnes Varda će zatimpročitati zajedničku izjavu.

Ovogodišnji festival se održava nakon izbijanja skandala oko moćnog holivudskog producenta Harvija Vajnstajna, koga su brojne žene optužile za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Blančet i Diverne članice su fondacije „Gotovo je“ (Time’s Up).

Kanski festival je do sada igrao na kartu pragmatizma, piše Frans pres, pozivajuće na kazne za seksualno zlostavljanje.

Takodje, poslat je jak signal izborom većinski ženskog žirija, ali se opreznije pristupilo pitanjima uznemiravanja i diskriminacije, koje nisu pominjane tokom ceremonije otvaranja.

Neprijateljski nastrojen prema pozitivnoj diskriminaciji, festival je kritikovan jer su samo tri filma u režiji žena ušla u takmičarski program.

Prvi medju njima, „Les Filles de Soleil“, rediteljke Eve Ison, o ženskom kurdskom bataljonu kojim komanduje narednica Bahar, biće prikazan u ponedeljak uveče.

Direktor festivala Tijeri Fremo rekao je da je današnji dogadjaj prilika da žene „potvrde svoje prisustvo“. 

Francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen sutra ć sa svojom švedskom koleginicom Alis Bah Kunke predstaviti plan za finansijsku podršku mladim rediteljkama iz celog sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.