Protesti u Ankari, 61 demonstrant uhapšen

Turska policija uhapsila je danas 61 demonstranta u Ankari, tokom protesta u znak podrške profesorki i nastavniku koji su pre sve meseca stavljeni u pritvor zbog toga što su počeli štrajk glađu, javlja Rojters pozivajući se na privatnu tursku televiziju Si-En-En Turk.

Policija je upotrebila biber-sprej i vodene topove protiv demonstranata koji su se okupili na trgu Kizilaj u centru prestonice, a neke demonstrante je odvela na stranu i uhapsila, dok su se drugi vratili ubrzo nakon što ih je policija odvela i pokušali da nastave protest, navodi britanska agencija.

Profesorka književnosti Nurije Gulmen (35) i nastavnik u osnovnoj školi Semih Ozakča (28) stupili su u štrajk glađu nakon što su otpušteni u skladu sa vladinim ukazom u okviru široke čistke u javnom sektoru nakon neuspelog pokušaja puča prošlog jula.

Sud je naložio da budu stavljeni u pritvor do početka suđenja, nakon što je zaključio da su protest štrajkom glađu počeli u korist zabranjene krajnje levičarske grupe DHKP-C.

Gulmen i Ozakča su, međutim, rekli da je njihov štrajk glađu imao za cilj da skrene pažnju na nedaće oko 150.000 zaposlenih u državnim ustanovama koji su suspendovani ili otpušteni posle prošlogodišnjeg pokušaja puča, podseća Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike