U trendu

Protiv Hodorkovskog nove optužnice za ubistva

Ruski tajun, bivši šef Jukosa, Mihail Hodorkovski optužen je danas za organizaciju dva ubistva i pokušaj ubistva još četiri osobe, a  ruske vlasti nameravaju da za njim raspišu medjunarodnu poternicu.

Hodorkovski i njegovi advokati se danas nisu javili na saslušanje u Istražni komitet povodom ubistva gradonačelnika grada Njeftejuganska Vladimira Petuhova 1998. godine.

Portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin saopštio je danas da je protiv Hodorkovskog u odsustvu podignuta optužnica.

Pored organizacije ubistva Petuhova, Hodorkovski se tereti i za ubistvo njegovog pratioca, prenosi Interfaks.

Portparol Hodorkovskog Kjule Pispanen izjavio je da Hodorkovski smatra da je reč o „farsi“ i kaže da nema nameru da ograničava kretanje zbog poternice.

Istražni komitet je 8. decembra pozvao Hodorkovskog na saslušanje povodom obnovljenog procesa za ubistvo gradonačelnika Njeftejuganska i poziv uručio ucu Hodorkovskog u Moskvi.

Hodorkovski je ove nedelje na video pres-konferenciji iz Švajcarske, gde je dobio privremeni boravak posle izlaska iz zatvora, izjavio da će se u Rusiji dogoditi „mirna revolucija“, što je Tužilaštvo ocenilo kao poziv na ekstremizam i nasilnu promenu ustavnog poretka.

Ruski predsednik Vladimir Putin u decembru 2013. pomilovao je Hodorkovskog, nekada najbogatijeg čoveka u Rusiji, koji je tada izašao iz zatvora u kome je proveo 10 godina zbog utaje poreza i pronevere.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike