U trendu

Prva žena na čelu Nacionalnog izbornog instituta u Meksiku

MEKSIKO SITI – Meksički poslanici su danas po prvi put izabrali ženu na čelu Nacionalnog izbornog instituta (INE), u trenutku kada ovaj nadzorni organ vodi institucionalnu borbu sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, prenosi Rojters.
Gvadalupe Tadei (59) će preuzeti dužnost od Lorenca Kordove na čelu ovog nadzornog tela, koje se suočava sa pokušajem predsednika da mu smanji budžet i prostorije koje koristi INE.

Tadei, koja je izabrana žrebom, povezana je sa nekim političkim imenovanjima predsednika, iako je Lopez Obrador naglasio da je lično ne poznaje i nadgledaće predsedničke izbore 2024 u Meksiku.

„Ne poznajem je, poznajem njenu porodicu i oni su napredni i demokratski nastrojeni i pošteni ljudi“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon njenog izbora.
Odobrenje nekoliko spornih zakonskih izmena u INE prošlog meseca, za koje kritičari navode da daju veću moć vladi nad izbornim nadzornim telom, izazvalo je velike proteste širom zemlje, a predsednik Lopez Obrador je poručio da predložene reforme jačaju demokratiju i smanjuju uticaj ekonomskih interesa u politici,navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar