U trendu

Prvi plenarni sastanak Konferencije o budućnosti Evrope održan bez predstavnika građana

Konferencija o budućnosti Evrope održala je danas svoju prvu plenarnu sednicu u Strazburu, uz nadu da će uspeti da zainteresuje građane koji zasad nisu u to uključeni, da učestvuju u toj širokoj konsultaciji o budućnost Evropske unije.

„Ova konferencija je jedinstveno iskustvo“, pohvalio je belgijski liberalni poslanik u Evropskoj uniji Gij Verhofštat skup u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu, koji je već bio domaćin svečanog pokretanja te konferencije 9. maja u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona. Zatim je govorio o „neviđenom poduhvatu“ koji treba izvesti u narednih deset godina.

Poredeći konferenciju sa štafetnom trkom, Verhofštat, koordinator za delegaciju Evropskog parlamenta, objasnio je da će građani prvo izraziti svoje želje i potom ih, kao štafetu preneti na plenarnom zasedanju koje će formulisati „konkretne predloge za reformu“, a zatim će konačno „štafetna palica“ stići institucijama EU da bi sprovele odabrane predloge.

„Ova konferencija mora da funkcioniše, na kraju moramo da imamo konkretne rezultate“, insistirala je Ana Paula Zakarias, državna sekretarka za evropske poslove Portugalije koja do 1. jula predsedava EU.

„Pokušavamo da podstaknemo evropske građane da razgovaraju zajedno i donesu ideje o Evropi koju želimo“, dodala je ona u govoru u skupštini sa uglavnom 108 evroposlanika, 54 predstavnika Evropskog saveta, tri člana Evropske komisije, 108 predstavnika nacionalnih parlamenata i šesnaest predstavnika društvenih partnera i civilnog društva.

Ali, još nije izabrano 108 predstavnika građana iako je trebalo da učestvuju na plenarnom zasedanju. Moguće je da će se pridružiti tek najesen, što je izazvalo kritike.

Pored plenarnog zasedanja, Konferencija o budućnosti Evrope ima oblik višejezične platforme na internetu koja evropskim građanima omogućava da podele svoju viziju budućnosti Evrope. U Francuskoj su za jesen planirane i „konsultacije sa građanima“.

Internetz platforma, puštena u rad sredinom aprila, privukla je više od 17.700 učesnika javne debate. Ipak, EU ima 450 miliona stanovnika.

Predlozi koji će se izvući iz debate očekuju se na proleće 2022. godine, tokom predsedavanja Francuske EU i neposredno pre predsedničkih izbora, dok gospodin Macron namerava da Evropu stavi u središte svoje kampanje.

Pokretanje Konferencije o budućnosti Evrope zakasnilo je više od godinu dana zbog pandemije kovida-19, ali i teških pregovora evropskih institucija o njenom funkcionisanju, što je možda bio pogrešan signal o volji is premnosti EU za svoju reformu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar