U trendu

Prvi projekti iz EU Investicionog plana za ZB pocetkom 2022.

BRISEL, 6. decembra ( Tanjug) – Evropski Investicioni paket za Zapadni Balkan mobilisaće oko 30 milijardi evra u grantovima i zajmovima, a prvi projekti koji će se finasirati iz ovih paketa biće odobreni početkom 2022. godine, navode u Evropskoj komisiji.

U Briselu navode da će se u narednih sedam godina Investicioni paket za Zapadni Balkan, kao deo EU strategije Globalnog puta, fokusirati na projekte koje su predložili zapadnobalkanski partneri, a koji će imati ”ključcnu transformacionu ulogu” i uticaj na približavanje Zapadnog Balkana EU kroz ”povezivanja unutar regiona i regiona sa EU”.

”Plan uključuje transportno povezivanje železnicom i putevima kako bi se povezali svi glavni gardovi regiona međusobno i sa EU. Već smo dobili veliki broj predloga projekta koji pokrivaju sve znnačajne koridore, počev od Koridora 5 u BiH, Koridora 10 u Srbiji, Koridora 8 u Severnoj Makedoniji, ali i puteve 2 i 7 u Albaniji i Crnoj Gori, odnosno na Kosovu”, izjavila je portparolka EK, Ana Pisonero.

Do kraja 2021. gronie očekuje se da će se u EU doneti i prve odluke o finsiranju projekata iz ovog paketa, što će omogućiti njihovo zvanično odfravanje u 2022. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar