Prvi slučaj virusa zika potvrdjen i u Slovačkoj

U Slovačkoj je potvrdjen prvi slučaj zaraze virusom zika, kod žene koja se vratila iz Južne Amerike, a primljena je prošle sedmice u bolnicu u Prešovu, saopštio je danas u Bratislavi slovački ministar zdravlja Vilijam Čislak.

Ministar je danas na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je podozrenje da se radi upravo o tom virusu potvrdila analiza laboratorije u Hamburgu kao i da je žena hospitalizovana sa blagim simptomima u sredu prošle sedmice.

“Imala je kliničke simptome. U bolnicu su je smestili u sredu, pustili u petak kada su simptomi nestali. Ne ugrožava nikoga. Obaveštena je da trenutno ne sme da dobrovoljno daje krv, ne preporučuje se da sada zatrudni”, kazao je Čislak.

Slovakinja se zarazila u Južnoj Americi, a slovački ministar dodao je da su i drugi slučajevi virusa zika u Evropi preneti iz zemalja gde ih prenose komarci.

“Znači da su se svi zarazili u zemljama gde takvih komaraca ima”, rekao je Čislak.

Krajem prošle sedmice prva dva slučaja zaraze virusom zika za koji se pretpostavlja da može da izazove retku mikrocefaliju kod beba prijavila je i Češka, kod žene koja je bila na odmoru Dominikanskoj Republici i Čeha koji se vratio sa ostrva Martinik.

(Beta)

Ostavite komentar