U trendu

Prvi stranci na Mont Everestu posle dve godine

Dva Britanca i Meksikanac popeli su se danas na Mont Everest i postali prvi stranci koji su posle dve godine osvojili najviši vrh sveta.

Alpinisti su se, zajedno sa trojicom nepalskih vodiča, popeli rano jutros na vrh Himalaja, na visini od 8.850 metara, izjavio je Ang Čering iz Planinarskog udruženja Nepala.

Britancu Kentonu Kulu (42) je ovo 12. put da se popeo na Mont Everest, a Robert Ričard Lukas (36) drži rekord sa šest uspešnih penjanja do vrha i sa severne kineske strane i južne nepalske, tokom jedne sezone. Treći alpinista koji je danas osvojio vrh je Meksikanac Dejvid Liano Gonsales.

Devetorica nepalskih vodiča Šerpasa osvojili su Mont Everest u sredu, dve godine pošto niko nije uspeo da se popne do planinskog vrha zbog velikog broja nesreća.

Prošle godine je u lavini izazvanoj velikim zemljotresom stradalo 19 alpinista, a 61 je povredjen.

U lavinama 2014. godine stradalo je 16 Šerpasa, a gotovo svi alpinisti su posle toga odustali od penjanja. Jedini planinarski tim koji je te sezone osvojio Mont Everest činili su jedna Kineskinja i pet šerpaskih vodiča.

Šerpasi, etnička grupa koja naseljava istočni Nepal, prate ekspedicije u pohodima na Himalaje kao vodiči i nosači opreme.

Očekuje se da mnoge ekspedicije budu uspešne tokom maja, koji je najpovoljniji mesec za penjanje zbog dobrih vremenskih uslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.