U trendu

Pušilin: U Donjecku bi mogao da izbije potpuni rat

DONJECK – Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da bi u Donjecku mogao da izbije potpuni rat u bilo kom trenutku i da će njegove snage možda morati da se obrate Moskvi za podršku.

On je rekao da postoji velika verovatnoća od izbijanja rata koji bi doneo ogromne žrtve, iako bi bilo „ludilo“ prihvatiti takav sukob.

„Pre svega, oslanjamo se na sebe, ali ne isključujemo da ćemo biti primorani da se okrenemo Rusiji ako Ukrajina, uz podršku zapadnih zemalja, pređe određenu liniju“, izjavio je Pušilin za Rojters.

Konflikt na istoku Ukrajine traje više od sedam i po godina, a za to vreme, prema podacima UN, stradalo je više od 13.000 ljudi.

SAD i zapadni saveznici optužuju Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moksva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

Pušilin je rekao da proruske snage imaju nedostatke u naoružanju kada je u pitanju elektronsko ratovanje, protivvazdušna odbrana i sposobnost da se suprotstave dronovima ukrajinske vojske turske proizvodnje.

On je rekao da oni nisu bili u kontaktu sa Rusijom u vezi sa obezbeđivanjem oružja, ali da je primetio, kako je rekao, važnu izjavu političara vladajuće stranke u ruskom parlamentu prošlog meseca koji je rekao da bi Moskva trebalo da isporuči određene vrste oružja proruskim snagama u Donjecku i susednom Lugansku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar