U trendu

Putin doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.

„Okolnosti zahtevaju da preduzmemo odlučnu i hitnu akciju. Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa clanom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta Federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenose RIA Novosti.

Putin je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji.

„Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja dolazi iz moderne Ukrajine“, rekao je Putin, napominjući da je razvoj zauzimanje Ukrajine od strane Severnoatlantske alijanse neprihvatljivo.

Istakao je da se NATO približava granicama Rusije. Moskva, prema njegovim rečima, već 30 godina pokušava da se dogovori o neširenju bloka na istok, a suočavala se sa obmanama, pokušajima pritisaka i ucenama.

Ruski predsednik je u poruci građanima ocenio da vodeće zemlje NATO-a podržavaju neonaciste u Ukrajini, koji građanima Krimlja i Sevastopolja, kako je naveo, „nikada neće oprostiti njihov slobodan izbor ponovnog ujedinjenja sa Rusijom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.