U trendu

Putin ide u Budimpeštu na otvaranje svetskog prvenstva u džudou

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće u ponedeljak u Budimpeštu da prisustvuje otvaranju svetskog prvenstva u džudou na poziv madjarskom premijera Viktora Orbana, saopštio je danas Kremlj.

Putin koji je nosilac crnog pojasa osmi dan, jednog od najviših stepena u toj disciplini, počasni je predsednik Medjunarodne džudo federacije.

Ruski predsednik posetio je Budimpeštu počekom februara, a tokom drugog boravka razgovaraće s Orbanom, naveo je isti izvor.

U okviru posete Putinu će Univerzitet u Debrecinu dodeliti počasni doktorat iz zahvalnosti na ulozi koju je ruska javna kompanija Rosatom dala toj ustanovi u projektu izgradnje dva nova nuklearna reaktora u Paksu, blizu Budimpešte.

Prema navodima madjarske štampe zvanična ceremonija dodele počasnog doktorata ruskom predsedniku biće održana u madjarskom Parlamentu.

Budimpešta i Moskva su u januaru 2014. potpisale sporni sporazum kojim se dodeljuje Rosatomu da izgradi dva nova nuklearna reaktora, nazvana Pak Dva, koji treba da zamene četiri reaktora trenutno u funkciji na toj lokaciji. Ti reaktori su izgradjeni tokom 1980-ih godina i obezbedjuju polovinu potrošnje struje u Madjarskoj.

Izgradnja novih reaktora treba da počne 2018, a prvi reaktor treba da bude pušten u rad 2023.

Evropska komisija je u martu odobrila finansijsku pomoć koju Budimpešta daje za taj projekat vredan 12,5 milijardi evra, od čega je 80 odsto, odnosno 10 milijardi evra finansirano iz ruskog zajma Madjarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.