U trendu

Putin Makronu: Ideja o sastanku IAEA, RUS i UKR korisna

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da je ideja o održavanju sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video veze ili u trećoj zemlji, saopštila je pres služba Kremlja danas posle njihovog telefonskog razgovora.

„Komentarišući predlog generalnog direktora IAEA o održavanju trilateralnog sastanka, koju je pomenuo predsednik Francuske, u zoni Černobilja radi razvoja mehanizma za osiguravanje bezbednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, Putin je primetio da bi u principu ova ideja mogla biti korisna, ali da bi bilo vredno razmisliti o održavanju takvog sastanka putem video veze ili u trećoj zemlji“, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Putin je obavestio Makrona o situaciji vezanoj za razgovore ruske i ukrajinske delegacije i izrazio spremnost za nastavak dijaloga o uslovima sprovođenja ruskih zahteva, saopštila je pres služba Kremlja.

„Vladimir Putin je obavestio (francuskog lidera) o situaciji tokom razgovora ruske delegacije i ukrajinskih predstavnika. Izražena je spremnost za nastavak dijaloga, ako ruski zahtevi budu sprovedeni bezuslovno“, navodi se u saopštenju.

Najvažnije je osigurati da ukrajinska strana demonstrira ozbiljan pristup razgovorima o sporazumima, koji su od suštinskog značaja za okončanje borbenih dejstava“, saopštio je Kremlj.

Putin je rekao Makronu i da vlasti u Kijevu ne sprovode sporazume o humanitarnim koridorima iz Mariupolja i Volnovahe.

„Lideri su razgovarali o problemu evakuacije civilnog stanovništva iz zona borbenih dejstava. Vladimir Putin je skrenuo pažnju na činjenicu da Kijev ne sprovodi sporazume o ovom veoma akutnom humanitarnom problemu“, saopštio je Kremlj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar