U trendu

Putin ne planira da se sastane sa Džonsonom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin za sada ne planira da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom kada ovaj bude posetio Moskvu.

„Takav sastanak za sada nije planiran“, rekao je Peskov za TAŠ.

Britanski Forin ofis juče je objavio da će Džonson posetiti Moskvu u narednim nedeljama radi razgovora o razilaženjima dve zemlje u pogledu Sirije i Ukrajine, najavivši prvu posetu šefa britanske diplomatije Rusiji posle pet godina.

„Razgovori će biti fokusirani na britansko-ruske odnose i trenutna međunarodna pitanja koja obuhvataju Siriju i Ukrajinu, gde i dalje imamo značajna razilaženja“, saopštila je portparolka britanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Portparolka Ministarstva je napomenula da predstojeća Džonsonova poseta „ne znači vraćanje na staro“, naglasivši da će šef Forin ofisa i dalje zastupati čvrst stav po pitanjima u vezi s kojima postoje neslaganja.

Poslednji ministar spoljnih poslova Britanije koji je posetio Moskvu bio je Vilijam Hejg 2012, naveo je Forin ofis, dodavši da će detalji i tačan datum Džonsonove posete ruskoj prestonici biti blagovremeno potvrđeni.

Džonson je prihvatio poziv ruskog kolege Sergeja Lavrova, a britanska vlada je saopštila da je „jasno da će Britanija sarađivati s Rusijom tamo gde je to u britanskom nacionalnom interesu“, navodi Rojters.

Britanija je podržala sankcije protiv Rusije kao odgovor na pripajanje Krima 2014, a između Rusije i Britanije došlo je do neslaganja i po drugim pitanjima, uključujući podršku Moskve sirijskom predsedniku Bašar al-Asadu u građanskom ratu u Siriji.

Uz to, Britanija je optužila Rusiju za hakovanje, pri čemu je britanski ministar odbrane rekao da Rusija „koristi dezinformisanje kao oružje“, dok je, s druge strane, Kremlj tvrdnje o hakovanju nazvao „neosnovanim“, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.