U trendu

Putin pokreno dve elektrane na Krimu na godiĆĄnjicu pripajanja

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je povodom pete godiĆĄnjice pripajanja Krima na tom poluostvru pokrenuo dve nove eletrane, čime Moskva ĆŸeli da unapredi infrastrukuturu u tom regionu, preneo je AP.

Ukrajina je, naime, ukinula snabdevanje Krima energentima i blokarala teretne isporuke nakon ĆĄto je Moskva pripojila ovaj region.

„Situacija se radikalno promenila“, rekao je Putin i dodao da dve nove elektrane u potpunosti pokrivaju potrebe Krima.

Ruski napori za modernizaciju tog regiona doveli su i do gradnje 19 kilometara dugačkog mosta koji je otvoren proơle godine preko Kerčkog moreuza, a koji povezuje Crno more i Azovsko more.

Taj je projekat vredan 3,6 milijardi dolara omogućio Krimu kopnenu vezu sa Rusijom.

Ranije su veze izmedu njih zavisile od prelaska trajekta koji je često bio prekidan zbog jakog vetra.

Pre pripajanja, Ukrajina je podmirivala 80 posto potreba za električnom energijom na poluostrvu.

I dok Ukrajina ĆŸeli da joj bude vraćen Krim, koji i dalje većina zemalja prepoznaje kao teritoriju Ukrajine, Rusija kaĆŸe da je to pitanje zavrĆĄeno zauvek i da je referendum 2014, nakon ĆĄto su ruske snage osigurale poluostrvo, pokazao da stanovnici poluostrva ĆŸele da budu deo Rusije, prenosi Rojters.

Rusija je uloĆŸila velike napore da pokuĆĄa da integriĆĄe Krim i smanji njegovu zavisnost od Ukrajine, ali sankcije Zapada pomogle su da se poluostrvo izoluje, podiĆŸući cene i usporavajući razvoj, podseća agencija.

Ankete Ruskog centra za istraĆŸivanje javnog mnjenja ovog meseca pokazuju da 39 odsto Rusa veruje da je pripajanje donelo viĆĄe koristi nego ĆĄtete, ĆĄto je značajan pad u odnosu na 67 odsto koliko građana je 2014. imalo takvo miĆĄljenje, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.