U trendu

Putin rekao da je spreman da napravi korak ka Evropljanima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da napravi korake ka Evropljanima kao i da želi kompromise, a ne povratak na Hladni rat.

Putin je na ekonomskom skupu u Sankt Petersburgu, na dan kada je EU produžila deo sankcija uvedenih Rusiji posle njenog pripajanja Krima 2014, rekao da Rusija posle dve godine napetosti s EU „nije zlopamtilo“.

„Sećamo se kako je sve počelo. Rusija nije počela ovo pogoršanje (naših odnosa), probleme, sankcije. Ali kao što kažemo u našoj zemlji mi nismo zlopamtila i spremni smo da napravimo korak ka našim evropskim partnerima“, rekao je Putin i upozorio da to ne može da bude jednosmerno.

Govoreći okupljenim medju kojima su bili italijanski premijer Mateo Renci, kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev i strani investitori, ruski predsednik se založio za „vraćanje poverenja u rusko-evropske odnose“.

„EU, uprkos poznatih problema u našim odnosima, ostaje ključni ekonomski i trgovinski partner za Rusiju. Nama nije sve jedno šta se dešava našim susedima i evropskoj privredi“, rekao je on.

Ruski predsednik je rekao da Rusiji nije potreban novi Hladni rat i da je politika zemlje „usmerena na saradnju i traganje za kompromisima“.

Putin je kritikovao Zapad zbog toga što ignoriše legitimne interese Rusije. Rekao je da nema razloga da NATO nastavlja širenje i ponovio da planovi NATO za postavljanje raketnog štita na istoku Evrope predstavljaju pretnju za Rusiju.

On je rekao da se program raketne odbrane nastavlja iako je nestala nuklearna pretnja od Irana, što je NATO naveo kao glavni razlog za jačanje svog istočnog krila.

Putin je ukazao da su ruska zabrana uvoza hrane iz EU i druge uzvratne mere donete kao odgovor na evropske sankcije.

Ruski predsednik je ponovio svoje optužbe da je Zapad podržavao nasilno rušenje bivšeg ukrajinskog predsednika koji je bio prijateljski nastrojen prema Moskvi. On je naglasio da se razlozi za rusko pripajanje Krima zasnivaju na, kako je rekao, državnom udaru u Ukrajini.

Savet ministara Evropske unije odlučio je danas da za još godinu dana produži deo sankcija Rusiji „kao odgovor na nezakonito prisajedinjenje Krima i Sevastopolja“ čime se zabranjuju ulaganja na to poluostrvo i uvoz proizvoda u Uniju.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je prisustvovao forumu, juče je rekao da je puna primena dogovora iz Minska o istočnoj Ukrajini, gde se Rusija optužuje da podržava separatiste, jedini način da se postigne ukidanje sankcija Moskvi.

Junker je takodje rekao da EU treba da saradjuje s Rusijom uprkos bolnim sankcijama koje su razmenjene izmedju dve strane poslednje dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.