U trendu

Putin: Sastanak s Bajdenom bio konstruktivan, dogovorili uzajamno vraćanje ambasadora

Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapredjenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevazidju izazove i pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i predsedavajući KIF ZB6, istakao je važnost jačanja dijaloga poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja – progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana.

Čadež je izrazio očekivanja da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su uskladjeni sa evropskim pravilima i standardima.

Čadež je naglasio da se uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga izmedju poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavlja teren za efikasno rešavanje svih važnih pitanja za poslovanje za firmer regiona koje u velikoj meri ispunjavaju sve evropske standarde.

On je pozvao evropske zvaničnike da pomognu da se glas privrede Zapadnog Balkana čuje u EU.

Oliver Varheji, komesar za susedstvo i proširenje EU, pozdravio je pokretanje poslovne platforme „ZB6-EU“, koja je, kako je istakao „važna za unapredjenje strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana“.

Varheji očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

„Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao deo EU“, dodao je Varheji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predvidja ulaganja u region vredna devet milijardi evra.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovni savet KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima izmedju Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovodjenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.