U trendu

Putin se slaže sa slanjem plavih šlemova na istok Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da podržava rasporedjivanje mirovnih snaga UN da štite posmatrače OEBS-a na celom pobunjeničkom istoku Ukrajine, a ne samo na demarkacionoj liniji kako je ranije rečeno.

Takvo rasporedjivanje snaga moglo bi da se sprovede ne samo na demarkacionoj liniji posle povlačenja snaga i vojne opreme dve strane, već takodje na drugim mestima gde posmatrači OEBS-a sprovode svoje inspekcije, rekao je ruski predsednik u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštio je danas Kremlj.

Putin se prvi put prošle nedelje pozitivno izjasnio o rasporedjivanju plavih šlemova da bi se osigurala bezbednost posmatača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na istoku Ukrajine.

Taj zahtev su odavno uputile ukrajinske vlasti čija vojska se više od tri godine bori sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Kijev je smatrao da bi te mirovne snage trebalo da se rasporede širom zone sukoba, dok je do sada Putin mislio da one treba da budu ograničene na demarkacionu liniju izmedju dve strane.

Iz kabineta Angele Merkel saošteno da je nemačka kancelarka pokrenula to pitanje u razgovoru sa Putinom, i rekla da je potrebno izmeniti mandat UN.

„Predsednik Putin je pozitivno reagovao i složio se da se ukine ograničenje misije UN samo na kontakt liniju“, saopšteno je iz kabineta nemačke kancelarke.

Oko 600 posmatrača OEBS-a zaduženo je da kontroliše poštovanje mirovnih sporazuma. Krajem aprila jedan saradnik te organizacije, Amerikanac, poginuo je u eksploziji mine prilikom prolaza patrole.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike