U trendu

Putin u Pekingu razgovarao s liderima Kine

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je danas u Pekingu ekonomske veze s Kinom, i kako je rekao, rusko „sveobuhvatno i strateško partnerstvo“ s njenim susedom.

Putin je rekao kineskom premijeru Li Kećijangu da su veze dve zemlje čvrsto zasnovane na zajedničkim ekonomskim interesima.

„Naši odnosi se zaista imaju odlike sveobuhvatnog i strateškog panerstva“, rekao je Putin Liju na pošetku njihovog sastanka.

Iako su Rusija i Kina povezane saradnjom na medjuarodnom planu, kao i kulturom, obrazovanjem i na drugim oblastima, „na jedan ili drugi način, sve ima ekonomsku osnovu“, rekao je Putin.

Putin se kasnije sastao s predsednikom Kine Si Djinpingom, kome je rekao da narod obe države ima jaku želju da „ojača i razvije odnose“.

Američka agencija AP ocenjuje da se blizak odnos Vladimira Putina i Sija Djinpinga, kao i njihova zajednička želja da suzbiju globalnu dominaciju SAD, smatra glavnim pokretačem saradnje Rusije i Kine.

Putinova poseta Kini dolazi pošto su članice Evropske unije postigle „načelan politički dogovor“ o produžetku sankcija Rusiji do januara 2017, koje su toj zemlji uvedene zbog ukrajinske krize u martu 2014. godine, a Rusija je iskjlučena i iz Grupe osam najrazvijenih ekonomija sveta.

Sankcije bi morali da potvrde i šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna. Zvaničnici u Briselu su rekli da su sve članice EU za to da se krajem godine sankcije prema Rusiji preispitaju.

Putin je u maju 2014. godine posetio Peking, kada su potpisani brojni sporazumi, uključujući istorijski ugovor o isporuci gasa vredan 400 milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.