U trendu

Radončić o ratu i miru u BiH

SARAJEVO – Bošnjaci nikada neće pristati na priče o ratu i mirnom razlazu o kojima pričaju predsednici SDA i SNSD, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, izjavio je lider SBB Fahrudin Radončić, koji smatra da je ponuda o formiranju timovima za mirno razdruživanje u BiH „nedopustiva ratna provokacija“.

Radončić je u izjavi, koju prenosi Avaz, kaže da nema dileme da Bošnjaci na to nikada neće pristati, kao što, kako kaže, nema nikakve dileme o tome da ponuda Bakira Izetbegovića, da on predvodi Bošnjake u rat nije legitimna, niti legalna.

Izetbegovićeva ideja, prema Radončiću nije legitimna, jer za 25 godina upravljanja Bošnjacima ima porazan rezultat, a BiH je postala najnerazvijeniji deo Evrope.

„(Izetbegović) nema državničke vizije, uspešnog ekonomskog razvoja, stvaranja novih vrednosti, nema relevantnih međunarodnih komunikacija na visokom nivou, a bošnjački politički faktor, koji je nasledio od svog oca i svih Bošnjaka, doveo je na najniži mogući nivo“, naveo je Radončić.

Radončić kaže da se legalistički postavlja pitanje čemu onda Predsedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i čemu smisao postojanja naše državne vojne sile, ako se jedan, kako navodi, „stranački ili umišljeni nacionalni lider unapred nudi kao jedini mogući komandant“.

A Izetbegovićem se, kaže, slaže u tome da Bošnjacima uvek na umu mora biti spremnost da čuvaju i da se na svaki način bore za opstanak BiH.

„Jedini rat koji je potreban Bosni i Hercegovini je rat protiv pandemije, korupcije, nepotizma, zloupotrebe državnih funkcija i resursa u privatne i stranačke svrhe. Dosta je više prepadanja naroda, jer naša je država preživela i mnogo opasnije papire od navodno Janšinog ili Dodikovog secesionističkog mlaćenja prazne slame“, naveo je, između ostalog, Radončić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.