U trendu

Radulović sumnja da bi Đukanović potvrdio agreman

PODGORICA – Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović kaže da čisto sumnja da bi predsednik Milo Đukanović obnovio agreman proteranom srpskom ambasadoru Vladimiru Božoviću i veruje da će Srbija u cilju dobrosusedkih odnosa u Crnu Goru poslati novog.

Tvrdi da ne zna nijedan slučaj da neka zemlja proglasi ambasadra druge države personom non grata, a da sutradan tu odluku poništi.

„Stoga, odluka Vlade Srbije da poništi svoju odluku o proglašenju našeg ambasadora personom non-grata zaista predstavlja interesantan primer u međunarodnoj diplomatskoj praksi“, rekao je Radulović za podgoričke Vijesti.

„Ne možete propagirati na jednoj strani dobrosusedsku saradnju, a na drugoj strani da proterujete ambasadora. Srbija je dobila notu da Božović nije više poželjan u Crnoj Gori i njemu je ukinut agreman. Dakle, Srbija bi opet morala da zatraži agreman od predsednika Đukanovića i ako bi mu on dao agreman, a čisto sumnjam da bi to bio slučaj, onda u tim nekim ‘ako, ako’ slučajevima bi bilo moguće poništiti odluku“, rekako je Radulović za podgoričke Vijesti.

Veruje, kaže, da će u duhu dobrosusedskih odnosa i restartovanja odnosa, Srbija poslati novog ambasadora, i siguran sam da će on poštovati gostoprimstvo zemlje u kojoj je, kao i pravila diplomatske etikecije, te da će se suzdržavati od bilo kakvih izjava koje bi mogle biti problematične za crnogorsko javno mnjenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.