U trendu

Radulović: Zaprepašćijuća sprega kriminala i policije

PODGORICA – Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučili su da saslušaju čelnike tužilaštva, premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filip Adžića zbog ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru šefovima kriminalnog klana iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Na kontrolnom saslušanju biće i postupajući tužilac u Osnovnom tužilaštvu Vukas Radonjić, tadašnji rukovodilac ODT Nikola Boričić te sadašnji šef ODT Podgorica Duško Milanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Kako je objasnio predsednik Odbora Momo Koprivica, saslušanje će biti obavljeno 11. aprila.

Iako je pomenuto ime bivšeg policijskog zvaničnika Zorana Lazovića, kao jednog od ljudi koje bi trebalo saslušati, Koprivica je rekao da on više nije funkcioner.

„Poziv ide organima vlasti, on više nije dEo organa vlasti“, rekao je Koprivica i dodao da je cilj proveriti postupanje organa vlasti.

Koprivica je pojasnio i da je u sistemu krivična prijava koju je ovim povodom podelilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, te je zato bitno saslušati predstavnike MUP-a Crne Gore.

Kako prenosi portal RTCG, sednici prisustvuju samo poslanici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), Građanskog pokreta URA i CIVIS-a.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović kazao je da je konstatcija ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da postoje stotine kriminalaca u Upravi policije zaprepašćujuća.

„Prethodni sistem je izgrađen na tome, organizovani kriminal je postao deo vlasti. Sadašnja vlast i vlada, kao i ona prethodna, nisu imali dovoljno demokratskog kapaciteta kako bi se uhvatili sa tim u koštac“, kazao je Radulović.

Predsednik Odbora Momo Koprivica rekao je da i u ovom slučaju postoje ozbiljne sumnje da je državni sistem stavljen u funkciju kriminala, odnosno da je policija stavljena u službu jednog klana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.