U trendu

Raičević: CG tek čeka vruća politička jesen

BEOGRAD – Crna Gora je stalno pod izraženim političkim tenzijama i na ivici građanskog sukoba, izjavila je programska direktorka tv. A1 Rajka Raičević i ističe da ovu državu tek očekuje „vruća politička jesen“ i najavljena rekonstrukcija aktuelne vlade.

„Tek nakon toga, znaćemo kako će se dalje odvijati politička situacija u Crnoj Gori“, rekla je Raičević.

Komentarišući aktuelni politički trenutak, Raičević je u izjavi za Tanjug rekla da ne veruje da će na Cetinju tokom ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija biti sukoba, ali je, ističe, zabrinjava uloga Mila Đukanovića u svemu tome.

Đukanović je, prema njenim rečima, izvor svih sukoba u Crnoj Gori proteklih decenija.

„Đukanović je prvo hteo da se odmetne u šumu da bi animarao svoje birače posle izbora, kako se nije odmetnuo u šumu, sada hoće da dođe na Cetinje 5. septembra…“, podseća Raičević, što tumači pokušajem aktuelnog predsednika da nađe način da se ponovo nađe u žiži javnosti.

„On pokušava da stvara sukobe i produbljuje ih, ne želeći mir u Crnoj Gori. Svi poznavaoci prilika u Crnoj Gori znaju da u najavi Đukanovića da će biti 5. septembra na Cetinju nema nikakvog višeg državnog interesa, već isključivo njegov lični interes i nekoliko ljudi iz njegovog okruženja, koji žele da sačuvaju svoje pozicije koje su u prethodnom periodu itekako koristili na razne načine“, istakla je Raičević.

Na pitanje Tanjuga o izjavi ministra unutrašnjh poslova Sergeja Sekulovića da ne može da garantuje bezbednost na Cetinju 5. septembra, Raičević nema dilemu i ističe da ministar treba da podnese ostavku.

„Ne znam šta bi mogao biti posao ministra unutrašnjih poslova, sem da obezbedi mir u državi. Negde mu je to u opisu radnog mesta. Ukoliko ministar sam to nije sposoban da uradi onda bi bilo najbolje za sve u Crnoj Gori da da ostavku I bavi se nečim drugim“, izričita je Raičević.

Ona kaže da joj se ta Sekulovićeva izjava čini kao povlačenje pred najavama koje stižu iz bivše policijske i državne strukture.

„To je svakako još jedan od dokaza da smo zadržali previse kadrova DPS-a u samom državnom sistemu nakon promena 30. avgusta prošle godine, tako da bi to trebalo da bude upozoravajući signal da je vlada nemoćna ili da dozvoljava da bude nemoćna da održi mir u državi“, navlea je.

Komentarišući odluku premijera Zdravka Krivokapića da ne ide na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, Raičević smatra da je ponašanje premijera potpuno nejasno, budući da je on upravo zahvaljujući crkvi danas tu gde jeste.

„Mislim da premijer Krivokapić odavno ne brine o posledicama svojih postupaka, jer donosi odluke koje su dijametralno suprotne svim onim obećanjima koje je dao pre više od godinu dana, nakon izbora. Krivokapić je napravio toliko zaokreta od kako je potpisao sporazum sa Aleksom Bečićem I Dritanom Abazovićem da je teško pobrojati koliko je odluka doneo, a koje nisu bile očekivane od onih koji su ga doveli na tu poziciju“, rekla je.

Konstatovala je da je očigledna promena političkog kursa premijera Krivokapića, ali i njegov odnosa prema SPC.

Raičević se osvrnula i na godišnjicu izbora na kojima je DPS Mila Đukanovića izgubio vlast i ocenila da je mnogo toga obećano, a jako malo je ispunjeno.

Sama smena vlasti nije dovoljna, a nije urađeno ništa na demontaži starog sistema, ocenila je Raičević.

„Brojni DPS kadrovi i dalje donose vrlo značajne odluke zbog kojih na napredujemo. Nedostatak demontaže starog sistema ima za posledicu kozmetičke promene i vladu načinom na koji funkcioniše poslednjih meseci ne odražava većinsko mišljenje birača koji su ih glasali na tim izborima“, upozorila je Raičević.

Podsetila je da je jedno od glavnih izbornih obećanja bila i borba protiv kriminala i korupcije, gde, kako ističe, takođe nije učinjeno mnogo.

„Imali smo nedavno zaplenu velike količine kokaina, koja nije bila delo samo crnogorske policije, već združena međunarodna policijska akcija. Desilo nam se to da su lica koja su osumnjičena i privedena za prenos 1,4 tone kokaina puštena da se brane sa slobode, a da su uhapšena ponovo tek nakon pritiska javnosti. To je poražavajući momenat“, konstatovala je Raičević.

Pored toga, ističe Raičević, Crna Gora ima brojne nerešene ekonomske, socijalne i životne probleme svih građana Crne Gore, tako da nas čeka vruća politička jesen i najavljena rekonstrukcija vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.