U trendu

Ram: Rusija i Kina ne mogu nekažnjeno da započinju rat

VAŠINGTON – Reakcija azijskih zemalja na ukrajinsku krizu pomaže da se Rusiji i Kini pokaže da ne mogu nekažnjeno da započinju rat, rekao je danas američki ambasador u Japanu Emanuel Ram na onlajn dogadaju koji je organizovao vašingtonski Centar za strateške i medunarodne studije.

Ambasador Japana u SAD Tomita Kođi rekao je da se očekuje da će se poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Japanu kasnije ovog meseca poklopiti sa formalnim pokretanjem nove ekonomske strategije SAD za Indo-pacifički region, prenosi Rojters.

Japanski diplomata je rekao da su Japan i SAD radili na detaljima novog indo-pacifičkog ekonomskog okvira (IPEF), kojim bi, kako je rekao, trebalo da uspostavi ravnoteža između inkluzivnosti i visokih standarda.

Azijske zemlje žele da pojačaju veze sa Sjedinjenim Državama, ali su frustrirane zbog kašnjenja planova ekonomskog angažovanja sa regionom od kada je bivši predsednik SAD Donald Tramp izašao iz regionalnog trgovinskog pakta 2017. godine.

Kođi je rekao da će planirana poseta predsednika SAD Džoa Bajdena Japanu dati signal da je Vašington i dalje fokusiran na indo-pacifički region čak i dok traje rat u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)