U trendu

Rama: Albanija se divi naporima EU da normalizuje odnose između BG i PR

TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da se Albanija divi naporima EU da normalizuje odnose između Beograda i Prištine.

Prema mišljenju Albanije, dokument o normalizaciji odnosa koji je predložila Evropska unija je nešto najbolje što može da se desi Beogradu i Prištini, istakao je Rama tokom zajedničke konferencije sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom i komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, preneo je „Albanian post“.

Rama je dodao da svim srcem i umom veruje da nijedna strana sebi neće dozvoliti da u potpunosti ne prihvati dokument i program njegove implementacije.

Kako Rama tvrdi, EU i SAD su Beogradu, Prištini, regionu i drugim generacijama ponudile novi put, otvorena vrata u budućnost i vreme potrebno, kako ocenjuje, da se dođe do konačnog završetka procesa međusobnog priznavanja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji nalaze se od 15. do 17. marta u poseti Albaniji i Severnoj Makedoniji kako bi razgovarali sa zvaničnicima dve države, saopšteno je iz Evropske unije.

Na kraju posete, 18. marta, Borelj će u Ohridu organizovati sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, na kome će mu se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.