Raste strah od vakcinacije

RIM – Nakon tri smrtna slučaja osoba koje su preminule pošto su primile prvu dozu vakcine AstraZeneka, u Italiji, kako izveštavaju mediji, raste strah od imunizacije.

Vlasti su odmah povukle kontinget koji je označen šifrom Abv5300, kojim je Italiji isporučeno oko pola miliona doza a bile su namenjene nastavnom osoblju i pripadnicima snaga reda, a preventivno je povučen i drugi kontingent vakcina ozančen šifrom ABV2856.

Premijer Mario Dragi je rekao da „nema potvrde da su smrtni slučajevi posledica vakcinisanja”, a Evropska agencija za lekove EMA požurila da objasni kako je pokrenula novu proveru sigurnosti i valjanosti leka.

“Do sada je pet miliona osoba vakcinisano englesko-švedskom vakcinom AstraZeneka, a zabeležeo je 30 slučajeva tromboze”, ističe su u saopštenju Komiteta za sigurniost EMA.

Dan nakon što su preminula dva vakcinisana karabinjera, mladi i zdravi ljudi, među stanovništvom se širi strah i nepoverenje, a mnogi Italijani odustaju od imunizacije.

Zdravstvene ustanove su preplavljene pozivima onih koji su primili prvu dozu “Astrazeneke” i onih koji tek treba da se vakcinišu, ljudi traže nove informacije, ili jednostavno otkazuju zakazanu vakcinaciju.

Lekarima opšte prakse javljaju se osobe koje su primile prvu dozu i tvrde da imaju mučninu, nesvesticu, bolove u stomaku ili kožni osip.

Kako piše agencija Agi, lekari opšte prakse podsećaju pacijente koji su primili vakcinu Astrazeneka da su pre toga poptisali dokument, potvrdu da su svesni svih eventualnih rizika i posledica imunizacije, a za koje proizvođač ne može biti okrivljen.

Na društvenim mrežama i u zatvorenim “čet grupama” preporučuje se “izbegavanje vakcinisanja”.

Menadžeri društvenih mreža, pre svega Fejsbuka i Tvitera, najavili su da će pooštriti kontrolu kako bi sprečili širenje lažnih vesti u vezi sa vakcinacijom.

Pre Italije još nekoliko evropskih zemalja obustavilo je primenu sumnjivog kontingeta vakcine AstraZeneka, a Norveška, Island i Danska, kao i Bugarska i Rumunija, prekinule su imunizaciju švedsko-engleskim lekom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.