U trendu

Rau: Nije postignut konsenzus o produzenju mandata OEBS-a

VARŠAVA – Aktuelni predsednik OEBS-a i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, saopštio je da zbog stava Rusije nije postignut konsenzus o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini.

Rau i generalna sekretarka Helga Marija Šmid izrazili su iskreno žaljenje zbog nepostojanja konsenzusa po pitanju produžetka mandata misije OEBS-a u Ukrajini, prenosi agencija TAS S.

„U proteklih osam godina Misija je igrala ključnu ulogu pružajući objektivne informacije o bezbednosnoj i humanitarnoj situaciji na terenu i neumorno radeći na ublažavanju posledica sukoba po civilno stanovništvo“, naveo je Rau u saopštenju.

Takođe je istakao da će poljsko predstavništvo nastaviti konsultacije sa zemljama-učesnicama u vezi buduće uloge i prisustva OEBS-a u Ukrajini.

Misije Nemačke i Francuske pri OEBS-u takođe su izrazile žaljenje, jer je Rusija odbila da produži mandat misije u Ukrajini.

Specijalna posmatračka misija počela je sa radom u Ukrajini u martu 2014. godine, nakon odluke svih 57 država učesnica.

Mandat misije produžavan je od 2014. godine svake godine na godinu dana, a trenutni mandat istekao je sinoć u ponoć, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar