U trendu

Razorna zimska oluja u SAD opasna po život, napadalo i više od tri metra snega

Razorna zimska oluja i danas je u SAD donela mećave te je napadalo i više od tri metra snega, ledenu kišu, poplave i hladnoću opasnu po život koja je napravila pometnju u putovanjima za Božić.

Oluja koja je počela ove nedelje ruši dalekovode, izaziva smrtonosne saobraćajne nesreće i otkazivanje velikog broja letova aviona.

Oluja se proteže od Velikih jezera na severu, na granici SAD i Kanade, čak do Rio Grandea duž južne granice SAD sa Meksikom.

Oko 60 odsto stanovništva SAD dobilo je upozorenja na nevreme, a temperatura je drastično ispod normale od istočnog dela Stenovitih planina do Apalača, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Ledena kiša prekrila je slojem leda veći deo severozapadne obale Tihog okeana, a na severoistoku prete poplave.

Očekivalo se da će zahladjenje i jak vetar izazvati „opasnu hladnoću u većem delu centralnih i istočnih krajeva SAD tokom prazničnog vikenda“, saopštila je Meteorološka služba i upozorila na „potencijalnu opasnost za putnike“.

„Boravak od nekoliko minuta napolju u nekim oblastima može dovesti do promrzlina“, upozorava se u saopštenju.

Bez struje je od petka više od milion domova i preduzeća, prema veb lokaciji PoverOutage koja prati izveštaje komunalnih preduzeća.

Uoči Božića je otkazano više od 5.700 letova aviona unutar SAD illi ka inostranstvu, piše na sajtu za praćenje FlightAware.

Više autoputeva je zatvoreno, a nesreće su odnele najmanje šest života, rekli su zvaničnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.