U trendu

Rešenje krize u BiH je između separatizma i unitarizma

SARAJEVO – Božo Ljubić, predsednik Glavnog odbora Hrvatske narodne skupštine u BiH u pismu međunarodnoj zajednici, ukazuje na aktuelnu političku krizu u ovoj državi, najveću od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i tvrdi da ima rešenje.

U veoma opširnom pismu predstavnicima SAD, EU i neki m domaćim političarima, Ljubić, dugogodišnji predsednik Hrvatskog narodnog sabora sada na funkciji predsednika Glavnog odbora ove skupštine koju obavlja volonterski, tvrdi da je jasan put do stabilne i funkcionalne BiH „srednji put između dve radikalne političke agende.

Srednji put je, kaže Ljubić, između separatizma, za koji se zalažu vlasti u Republici Srpskoj, i unitarizma, odnosno uspostavljanja BiH na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana.

To je, ističe, preporučio Evropski parlament u dve rezolucije (2014. i 2017. godine).

To su, kaže, stavovi koje zastupaju legitimno izabrani hrvatski politički predstavnici okupljeni u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, a ne jedna stranka ili jedan politički lider kako to pokušavaju da prikažu „probosanski“ društveni i politički akteri.

Ljubić pritom ističe da bi strateška spoljnopolitička odrednica, bila evroatlantske integracije, odnosno članstvo BiH u EU i NATO-u.

Ljubićevo pismo u celosti objavljeno na portalu sarajevske N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar