U trendu

Riker: Rusija i Kina opstruišu evrointegracije Z. Balkana

PODGORICA – Viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u americkom Stejt departmentu Filip Riker tvrdi da Rusija i Kina pokušavaju da opstruišu ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, a kada je reč o Beogradu i Prištini, smatra da je status kvo neodrživ i ocenjuje da je sporazum iz Vašingtona primer liderstva kakav treba regionu.

„Dok Rusija pokušava da seje politicki haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije“, ocenio je Riker na 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Riker je dodao da je Zapadni Balkan decenijama predmet pažnje i ulaganja SAD i poručio da će tako ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu.

„Naša strategija nacionalne bezbednosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo”, rekao je Riker.

Riker je naglasio da SAD i EU dele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

„To je vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, te sporazum u Vašingtonu i dijalog Srbije i Kosova“, naveo je Riker.

„A kada je rijec o Srbiji i Kosovu, status quo je neodrživ“, smatra americki zvanicnik i dodaje da je sporazum koji su dve strane potpisale u Beloj kući 4. septembra, „primer liderstva kakav treba regionu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.