U trendu

Rim: Štrajk radnika Alitalije

RIM – Na stotine radnika iz vazduhoplovnog sektora danas je štrajkujući blokiralo autoput do glavnog rimskog aerodroma, tražeći od vlade da ne dođe do gašenja radnih mesta u tranziciji između Alitalije i novog prevoznika pod nazivom ITA.

Demonstranti su sedeli na sred puta koji povezuje aerodrom Fjumićino sa glavnim gradom dok ih je posmatrala policija sa štitovima, preneo je Rojters.

Štrajk je primorao Alitaliju i druge aviokompanije da otkažu više od 130 letova, rekli su zvaničnici.

Demonstranti su, takođe, doneli lažni kovčeg prekriven evropskim zastavama na kamionu i ostavili ga ispred aerodroma zbog pritužbi na ograničenja EU u pogledu zapošljavanja radnika Alitalije u novu kompaniju ITA.

Pregovori između ITA (što je skraćenica za Italia Trasporto Aereo) i sindikata trenutno su u zastoju, ali bi nova kompanija trebalo da postane operativna i zameni starog prevoznika od 15. oktobra.

Sindikati navode da će samo 2.800 od ukupno 11.000 zaposlenih u Alitaliji biti odmah ponovo zaposleno u ITA i da će ugovor o radu koji nudi ITA biti manje velikodušan od ugovora sa Alitalijom.

ITA će u početku upravljati flotom od 52 aviona, od kojih je sedam širokotrupnih, koji se koriste za duge relacije.

Flota će progresivno narasti na 105 aviona do 2025. godine.

Ove godine će u vazduhoplovnom sektoru ITA biti zaposleno između 2.750 i 2.950 članova osoblja kompanije Alitalije, što će se povećati na 5.550 do 5.700 ljudi do 2025. godine.

U sektoru održavanja verovatno će biti zaposleno do 4.000 radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.