U trendu

Rjabkov: SAD, držite se podalje od Krima zarad vašeg dobra

MOSKVA – Rusija je danas upozorila SAD da svoje ratne brodove drže podalje od Krima „zarad svog sopstvenog dobra“, ocenivši da raspoređivanje američke flote u Crnom moru predstavlja provokaciju smišljenu da testira „ruske nerve“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je upozorio danas američku flotu u Crnom moru da se ne približava i poručio da postoji veliki rizik da se dogode incidenti svake vrste, prenosi Rojters.

„Američki brodovi nemaju šta da traže nadomak naših obala. To je u potpunosti provokativna akcija. Upozoravamo SAD da se drže podalje od Krima zarad svog sopstvenog dobra“, poručio je Rjabkov.

Glas Amerike je u međuvremenu objavio da će dva američka ratna broda ove nedelje stići u Crno more, uz konstataciju da to je znak podrške koju administracija predsednika Džoa Bajdena pruža Ukrajini.

Američki mediji izrazili su bojazan da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu, što je ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas demantovalo.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je potvrdilo da je pre 15 dana diplomatskim kanalima informisano da će dva američka ratna broda uploviti u Crno more i da će se tu zadržati do 4. maja.

„To je u skladu sa konvencijom iz Montreja“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Turske koja je u okviru konvencije iz Montreja, potpisane još 1936. godine, ovlašćena da kontroliše pomorski saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele, morski put koji spaja Crno more i Mediteran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.