U trendu

RO: Nivo stresa zbog pandemije veći kod 70 odsto zaposlenih

BUKUREŠT – Nivo stresa zbog pandemije se udvostručio kod svakog četrvrtog zaposlenog u Rumuniji, a 30 odsto je već iscrpljeno, pokazuje istraživanje agencije „BestJobs“.

Više od 70 odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem navodi da se nivo stresa na poslu uvećao od početka pandemije, dok više od četvrtine tvrdi da je nivo stresa dva puta veći, prenosi Ađerpres.

Skoro 30 odsto ispitanika tvrdi da se nakon deset meseci pandemije oseća iscrpljeno. Umor je prijavilo blizu 20 odsto ispitanika, koji veruju da će za pola godine doći do faze iscpljenosti, ukoliko nivo stresa ostane isti, a skoro 16 odsto procenjuje da bi to moglo da se desi za godinu dana.

Najveća tri izvora stresa za ispitanike jesu haotično radno okruženje (31,6 odsto), preopterećenost poslom (26,6 odsto) i nova zaduženja izvan njihove nadležnosti (24,6 odsto).

Drugi ispitanici navode da izvor stresa za njih predstavlja nemogućnost balansiranja između privatnog i poslovnog života (23,8 odsto), a za neke izvor stresa predstavlja to što su morali da preuzmu zaduženja svojih kolega (21 odsto).

Izvori stresa za ispitanike su i odlaganje donošenja važnih odluka od strane nadređenih (15,6 odsto), strah od gubitka posla (14,8 odsto), nedostatak direktne interakcije sa kolegama i menadžerima (13,7 odsto), kao i previše vremena posvećenog onlajn sastancima (8,6 odsto).

Neki ispitanici su se lako prilagodili novim uslovima rada (24 odsto), 35 odsto bi se radije vratilo radu u kancelariji, dok preko 30 odsto preferira da, uz rad u kancelariji, pet dana nedeljno u mesecu provede radeći od kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.