U trendu

Rodno mesto svetog Valentina traži bratski grad u SAD

RIM – U neobičnom ljubavnom oglasu rodno mesto Svetog Valentina, italijanski gradić Terni, danas je saopštilo da traži američkog udvarača koji bi postao njegov bratski grad.

Gradonačelnik Ternija, u centralnoj Italiji, Leonardo Latini rekao je da se nada da će naći grad u SAD koji bi bio posvećen „ozbiljnoj, dugogodišnjoj vezi“, što je deo njegove namere da promoviše sveca zaštitnika tog grada, zaštitnika ljubavnih parova.

„Tražimo dugu vezu koja će rasti s godinama kako bismo mogli da učimo o američkoj kulturi i delimo ideje“, rekao je Latini za Rojters.

Smatra se da je Sveti Valentin bio sveštenik iz Ternija, koji je ubijen 14. februara oko 270. godine zbog prkošenja rimskom caru Klaudiju II.

Klaudije je zabranio brakove, plašeći se da će muževi ostati kod kuće sa svojim ženama, umesto da ratuju, ali Valentin je venčavao mlade vojnike i njihove neveste, sve dok car to nije otkrio i odrubio mu glavu.

Potraga za savršenim partnerom za Terni počela je danas pozivom za prijave koje će ocenjivati žiri, a pobednik će biti proglašen na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina 14. februara sledeće godine.

Idealni kandidat imao bi prelepe prirodne osobine i delio Ternijevu romantičnu privlačnost, prethodnu karijeru u industriji čelika i ljubav prema životinjama i pčelarstvu, navedeno je u saopštenju.

Smešten oko 100 kilometara severno od Rima, u blizini spektakularnog vodopada Marmore, grad je početkom 20. veka razvio ogromnu industriju oružja, ali je u velikoj meri pretvoren u ruševine savezničkim bombarodovanja u Drugom svetskom ratm.

Terni već ima tri grada s kojima se pobratimio, i svi su u Evropi, ali Latini je uveren da to neće biti problem.

„Dosta je ljubavi oko nas,“ rekao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.