U trendu

Rojters: Pucnjava u glavnoj vojnoj bazi Malija

BAMAKO – Jaka pucnjava, koja je trajala oko sat vremena, čula se rano jutros u glavnoj vojnoj bazi u blizini Bamaka, glavnog grada Malija, prenosi Rojters.

Neimenovane osobe, koje žive u vojnom kampu u gradu Kati, izjavile su za Rojters da veruju da je u pitanju napad islamskih ekstremista, a izveštač britanske agencije javio je da je vođa hunte koja je na vlasti u Maliju, pukovnik Asimi Goita, napustio svoju kuću u tom gradu i otišao u pravcu Bamaka, glavnog grada.

Nakon što je pucnjava utihnula, mogli su se čuti helikopteri kako kruže iznad baze u gradu Kati, prenosi Rojters.

Vojna hunta koja vlada Malijem došla je na vlast u avgustu 2020. godine, a drugi državni udar izvela je prošle godine kada je zbacila sa vlasti privremenog predsednika Baha Ndava, koji je bio u sukobu sa vođom prvog puča, pukovnikom Asimijem Goitom.

Goita je tada postao privremeni predsednik.

On planira da nastavi da vodi prelaznu vladu do izbora koji bi trebalo da se održe 2024. godine, navodi britanska agencija.

Islamistički militanti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom više puta su napadali vojne baze širom te zemlje tokom pobune koja traje gotovo čitavu deceniju, ali nikada tako blizu prestonice.

Vojska Malija je juče saopštila da su militanti povezani sa Al Kaidom izveli koordinisane napade na nekoliko vojnih kampova nekoliko stotina kilometara severno od Bamaka, ubivši jednog vojnika i ranivši 15, navodi Rojters.

Goitina vlada se više puta sporila sa susednim zemljama i međunarodnim silama oko odlaganja izbora, navodne zloupotrebe vojske i saradnje sa ruskim plaćenicima u borbi protiv islamističke pobune.

Uprkos tome što je došla na vlast i obećala da će suzbiti pobunu, hunta nije bila u stanju da spreči pobunjenike da prošire svoje akcije.

Prošle nedelje neidentifikovani naoružani ljudi ubili su šest osoba na kontrolnom punktu samo 70 kilometara istočno od Bamaka, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.