U trendu

RT: EU se udaljila od običnih ljudi, postala je problem

MOSKVA – Nacionalistčke partije ostvarile su pobedu na evropskim izborima, jer se Evropska unija udaljila od običnih ljudi, ocenili su analitičari a rusku televiziju RT dodajući da se EU sada pretvorila u problem.

Prema izlaznim anketama, desničarske i evroskeptične partije zabeležile su značajan uspeh na izborima u nedelju, a dobro su prošli zeleni i liberali.

Kao rezultat toga, proevropski blok narodnjaka i socijaldemokrata izgubio je svoju kombinovanu većinu.

„Poraz tih stranaka nije iznenadujuć kada sagledamo širu sliku“, rekao je za RT Uli Brikner, profesor evropskih studija na Univerzitetu Stanford u Berlinu.

Prema njegovim rečima, izborni rezultati predstavljaju ozbiljan izazov briselskom narativu o ujedinjenoj, integrisanoj Evropi.

U prošlosti, primetio je, postojao je konsenzus o opštem narativu da su evropske integracije tako dobre jer donose mir, stabilnost, prosperitet.

„Evroskeptične stranke su razbile ovaj konsenzus. Politički pokreti širom kontinenta sada smatraju da blok više nije rešenje već problem“, naglasio je on.

Evroskepticizam osetio se i u Francuskoj, gde je stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila neznatno više glasova od stranke Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona.

Denis Franceskin, predstavnik Nacionalnog okupljanja u Vašingtonu, kaže da uspeh evroskeptičnih stranaka otkriva rastuće nezadovoljstvo u bloku.

„Struktura EU je doživela neuspeh“, rekao je on za RT.

Maksimilajn Krah iz Alternative za Nemačku kaže da političko rivalstvo imeđu rastućeg evroskepticnog pokreta i proevropskog bloka može da se posmatra kao borba „zdravog razuma“ i „globalizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.