U trendu

RTRS: Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji

BANJALUKA – Prema dokumentu koji je objavila Radio televizija Republike Srpske (RTRS) ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković je bez institucionalne odluke, prosledila kao instrukciju svim institucijama BiH kojima poziva na priključenje merama EU prema Rusiji.

U dokumentu od 11. marta ove godine, koji je u posedu RTRS, Turkovićeva navodi da je sledom aktuelne situacije u Ukrajini, Evropska unija uvela niz restriktivnih mera s obzirom na rusko delovanje koje, kako je navedeno, destabilizuje situaciju u Ukrajini, te „podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

Navodi i da s obzirom na obaveze BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prethodni član 10. Sporazuma u ??kojem se navodi da će se političkim dijalogom sa stranom EU unaprediti sve veće približavanje stavova strana o međunarodnim pitanjima, uključujući pitanja u pogledu Zajedničke i bezbjednosne politike, kao i načela i principe definisane Strategijom spoljne politike BiH od 2018. do 2023, u kojem se između ostalog navodi da BiH treba da deluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

Uz dostavljenu listu usvojenih odluka, Turkovićeva je pozvala na ostvarenje navedenih akktivnosti.

Podseća se da ni Predsedništvo BiH, ni Savet ministara, a ni PD PS BiH nisu dali saglasnost za pridruženje sankcijama Evropske unije Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar