U trendu

RUS: Čekamo konkretne korake SAD u dijalogu o bezbednosti

BEČ – Moskva očekuje neke praktične korake NATO-a i SAD kako bi se pozabavili zabrinutošću Rusije povodom bezbednosti, izjavio je danas Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

„Vreme teče. Čekamo konkretne, prave korake da se pozabavite ruskom zabrinutošću. Došao je trenutak“, poručio je ruski izaslanik na Jutjub kanalu „Solovjev lajv“, a prenosi agencija TAS S.

Navodi i da očekuje da će razgovori o bezbednosti sa SAD biti održani u realnom vremenskom okviru.

„Mislim da NATO i Vašington shvataju o čemu se radi. Verujem da će razgovori ipak početi, mislim da su kontakti već u toku, posebno između (pomoćnika ruskog predsednika) Jurija Ušakova i savetnika Bele kuće (za nacionalnu bezbednost) DŽejka Salivena“, izjavio je Gavrilov.

Ipak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i portparol Stejt departmenta Ned Prajs su, kako tvrdi, dali potpuno drugačije izjave.

„Ali napori da se postignu dogovori, isto kao i novac, vole tišinu“, izjavio je Gavrilov.

Prema njegovim rečima, postoji šansa da postigne napredak i to u realnom vremenskom okviru.

Poručio je i da Moskva nikako neće dozvoliti razmeštanje NATO infrastrukture na teritorijama susednih zemalja, i podsetio je da je NATO redovno održavao vojne vežbe u blizini ruske granice i da su njegovi avioni vršili izviđačke letove iznad Crnog i Baltičkog mora.

„Takozvana rotacija u stvari znači stalno prisustvo vojnih jedinica, dok se od nas zahteva da povučemo svoje snage do Urala“, izjavio je ruski diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 17. decembra objavilo nacrte ugovora između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama.

Nacrti su 15. decembra predati američkoj strani na sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.