U trendu

RUS pokrenula krivicne postupke protiv 42 komandanta iz UKR

MOSKVA – Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivične postupke protiv 42 komandanta ukrajinske vojske zbog, kako se navodi, genocida nad civilima u Donbasu, saopšteno je na sajtu tog resora.

„Identifikovano je još 15 komandanata Oružanih snaga Ukrajine koji se terete za genocid nad civilima u Donbasu. Ukupno 42 komandanta ukrajinskih bezbednosnih struktura poziva se na odgovornost zbog genocida“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Takođe se ističe da je među ukrajinskim vojnicima koji su se predali pet komandanata brigada Oružanih snaga Ukrajine koji su učestvovali u borbenim dejstvima protiv civilnog stanovništva.

Trenutno ruski istražitelji ispituju više od hiljadu boraca ukrajinske vojske koji su odlučili da polože oružje.

Pored toga, po informacijama Istražnog komiteta, strani vojni instruktori su aktivno učestvovali u pripremi ukrajinske vojske i ekstremističkih jedinica, preneo je Sputnjik.

„Tokom istrage dobijene su informacije o isporuci naoružanja iz 25 zemalja, od kojih je 21 članica NATO-a“, navodi se.

Početkom aprila Istražni komitet Rusije saopštio je da su 22 lica optužena za genocid nad civilima u Donbasu, uključujući bivšeg ministra odbrane Ukrajine Valerija Geleteja i načelnika ukrajinskog Generalštaba Viktora Muženka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar