U trendu

Rusija blokirala u UN sporazum o neširenju nuklearnog oružja

NJUJORK – Rusija je blokirala u Ujedinjenim nacijama izjavu koja ima za cilj jačanje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, jer se Moskva usprotivila klauzuli koja se odnosi na kontrolu nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Završna sednica sinoć je bila odložena više od cetiri sata zbog ruskog odbijanja da potpiše izjave podrške sporazumu, u kojoj se spominje nuklearna elektrana Zaporožje, koju pod kontrolom drže ruske snage, navodi Gardijan.

U delu konačnog nacrta teksta juče je naglašena „najveća važnost obezbeđivanja kontrole nad nuklearnim postrojenjima od strane nadležnih ukrajinskih organa … kao što je nuklearna elektrana Zaporožje“.

Ruska delegacija je jedina bila protiv dogovorenog teksta, ali je za neuspeh konferencije okrivila Ukrajinu i njene „zaštitnike“, nazvavši pregovore „jednostranom igrom“, prenosi Gardijan.

Nakon davanja izjave, ruska delegacija je izašla iz sale UN.

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja sklopljen je 1968. i u nje kojem su se države koje imaju nuklearno oružje obavezale da će se razoružati, dok su države bez nuklearnog oružja obećale da ga neće nabaviti, a ovo je druga petogodišnja konferencija bez zajedničke izjave kojom bi se države ponovo obavezale na ciljeve sporazuma, navodi britanski list.

U četvrtak je elektrana Zaporožje privremeno iskljucena iz ukrajinske elektricne mreže, ali je veza ponovno uspostavljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar