U trendu

Rusija će na razgovor pozvati ambasadore Francuske i Nemačke zbog afere Dmitrijev

 Rusija će na razgovor pozvati ambasadore Francuske i Nemačke protestujući protiv „mešanja“ te dve zemlje u aferu istoričara Jurija Dmitrijeva koji je nedavno osudjen na 13 godina zatvora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Francuski ambasador za ljudska prava Fransoa Kroket i nemački zvaničnik zadužen takodje za ljudska prava Berbel Kofler u zajedničkom saopštenju su pozvali na oslobadjanje istoričara.

„Smatramo da je francusko-nemački postupak akt mešanja u unutrašnja pitanja Rusije i pokušaj da se dovede u pitanje odluka ruskog nezavisnog sudstva“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Jurij Dmitrijev, poznat po radovima o Gulagu i represiji u staljinističko doba, osudjen je 30. septembra na 13 godina strogog zatvora zbog seksualnog zlostavljanja jednog deteta.

Istoričar (64) koji je vodio istraživanja sa organizacijom Memorijal o pronalasku masovnih grobnica žrtava staljinističkog terora, uhapšen je 2016. godine optužen za dečiju pornografiju i neprikladne fotografije svoje usvojene ćerke.

On je tada rekao da su fotografije obnažene devojčice uradjene namerno kako bi pratio kako ona raste. Oslobodjen je optužbe 2018. godine.

Medjutim, viša sudska instanca je osporila tu sudsku odluku, tako da je istoričar bio ponovo na sudu sa novim i težim optužbama, za seksualno zlostavljanje deteta.

Organizacija Memorijal odmah je osudila presudu istoričaru navodeći da pravi razlog sudskog gonjenja predstavlja njegova aktivnost za očuvanje sećanja na žrtve političke represije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.