najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija: Godišnjica uvođenja kontrasankcija

Sankcije koje je Rusija pre tačno godinu dana uvela EU, SAD, Kanadi, Norveškoj i Australiji kao odgovor na sankcije koje su one uvele Moskvi zbog situacije u Ukrajini, bez obzira na njihove negativne posledice, većina Rusa podržava i zalaže se za njihov nastavak.

Na spisku proizvoda čiji je uvoz Rusija zabranila su meso i mesni proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, voče i povrće, čiji je uvoz na godišnjem nivou procenjivan na milijarde evra.

Uvoz tih prehrambenih proizvoda iz navedenih zemalja je naglo pao – prema podacima ruske carine, od januara do maja ove godine uvoz te robe smanjen je u odnosu na isti period prethodne godine u novčanom iznosu za 40,6 odsto, a u fizičkom obimu za 26 odsto.

Embargo, kojim je Rusija faktički sama sebi uvela ograničenja, doveo je istovremeno do rasta cena, smanjenja ponude, smanjenja kvaliteta proizvoda i većeg broja falsifikata.

Tako se umesto uobičajenog lososa iz Norveške, u prodavnicama mogu naći pakovanja lososa iz Belorusije ili čak Podmoskovlja, i to 30 do 40 odsto skuplja. Izbor sireva postao je ograničen, a ono što se može naći u prodavnicama uglavnom je sumnjivog kvaliteta.

Ruski proizvođači težeći da uštede počeli su da koriste jeftinije sirovine. Savez potrošača Roskontrol tvrdi da čak 70 odsto mlečnih proizvoda na ruskom tržištu dovodi kupce u zabludu, pošto se koristi palmino ulje.

Ukupna situacija uticala je da cene u prodavnicama rastu čak i na proizvode koji ne potiču iz zemalja protiv kojih su uvedene kontrasankcije, što je, po mišljenju eksperata posledica težnje da se prati cena dolara, koji je postepeno jačao u odnosu na rublju.

Prema podacima Ruskog komiteta za statistiku, od juna 2014. do juna 2015. godine cene su porasle za 18,8 odsto. U isto vreme, kako je rekla potpredsednica ruske vlade Olga Golodec, maloprodaja se ove godine smanjila za 15 odsto, a plate za 18 odsto.

Golodec je nedavno izjavila da u Rusiji postoji 22 miliona siromašnih, odnosno svaki šesti stanovnik. To je za šest miliona više nego pre godinu dana.

Ruske agencije za istraživanje javnog mnjenja navode da je velika većina Rusa počela da štedi na hrani. Rezultati ankete fonda Javno mnjenje pokazuju da je 63 odsto građana u poslednje vreme počelo da štedi na proizvodima, a oko 40 odsto da kupuje jeftinije proizvode. Od onih koji su počeli da štede na hrani, 30 odsto je prestalo da kupuje određene proizvode i u celini počelo da kupuje manje hrane.

Reagujući na rast cena, 51 odsto Rusa počeo je da razmišlja kako da uštedi, a 39 odsto kako da dodatno zaradi, pokazalo je istraživanje sprovedeno krajem juna.

Istovremeno, kako navodi nezavisni Levada centar, velika većina Rusa podržava kontrasankcije koje je Rusija uvela Zapadu. Istraživanje sprovedeno početkom leta, pokazalo je da je 70 odsto građana uvereno da Rusija ne treba da ide na kompromis i da treba da jača veze s istočnim zemljama (42 odsto) i da se pridržava kontrasankcija (38 odsto).

Godišnjicu uvođenja kontrasankcija obeležava i današnji početak uništavanja zabranjene hrane koja je ilegalno stigla na teritoriju Rusije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike