U trendu

Rusija i zvanicno više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu

MOSKVA – Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija zemalja potpisnica.

„Od 18. decembra 2021, Rusija nije više članica Sporazuma o otvorenom nebu i, samim tim, nije deo grupe država članica koje se pridržavaju tih odredbi“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ruskog ministarstva ocenjuje se da će se efikasnost Sporazuma o otvorenom nebu naglo smanjiti bez učešća Rusije i SAD.

„Zona njegove primene smanjiće se za oko 80 odsto, a broj misija na otvorenom nebu, planiranih za 2022, naglo će opasti“, navodi se u saopštenju i ocenjuje da odgovornost za „degradaciju ugovornog režima“ snose SAD.

U saopštenju se dodaje da Rusija poštuje odluku država učesnica, koje su i dalje deo sporazuma, da nastave s njegovim sprovođenjem.

„Želimo im konstruktivan i plodan zajednički rad“, poručilo je ministarstvo.

SAD su se 22. novembra 2020. godine povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, za vreme vlasti tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Rusko Ministarstvo spoljniih poslova objavilo je 15. januara 2021. godine da je Moskva pokrenula unutrašnje državne procedure za izlazak iz sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 7. juna zakon o izlasku iz Ugovora o otvorenom nebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.