najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija ima pravo da žestoko odgovori na neprijateljstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin utvrdio je novi koncept spoljne politike Rusije, a tekst ukaza objavljen je na sajtu predsedničke administracije.

Kako se navodi u dokumentu, Rusija smatra da prioritet njene spoljne politike treba da bude jačanje međunarodnog prava. Kada je reč o Siriji, Rusija se zalaže za pronalazak rešenja kako bi se sačuvalo jedinstvo, nezavisnost i teritorijalna celovitost zemlje. Istovremeno, glavni cilj u borbi protiv terorizma treba da bude formiranje široke međunarodne koalicije.

Navodi se da je borba za dominaciju u svetu trend savremenog svetskog razvoja, dok politika SAD i njenih saveznika, u vidu političkih i ekonomskih pritisaka, podriva regionalnu i globalnu stabilnost.

Takođe, od SAD Rusija očekuje da će se na svetskoj areni pridržavati normi međunarodnog prava. Između ostalog, Rusija je zainteresovana za igradnju odnosa sa SAD na osnovu uzajamne odgovornosti za međunarodnu bezbednost.

Kada je reč o globalnom protivraketnom štitu SAD, u konceptu se navodi da on predstavlja pretnju, te Rusija ima pravo da preduzima adekvatne mere. Pored toga, Rusija se negativno odnosi ka širenju NATO-a i približavanju infrastrukture ka njenim granicama, iako je spremna za izgradnju odnosa sa Alijansom, ali u ravnopravnim uslovima.

„Evropska unija ostaje da bude važan ekonomski i spoljnopolitički partner Rusije, a Moskva je zainteresovana za stabilno i predvidljivo partnerstvo“, stoji u tekstu.

Takođe, navodi se da vizni režim predstavlja najveću barijeru kada je reč o razvoju odnosa, a ukidanje viza bi postalo impuls jačanju saradnje.

Istovremeno, Rusija će koristiti nove tehnologije kako bi ojačala poziciju ruskih medija u svetu, ali i zaštitila sopstvenu informativnu bezbednost.

Govoreći o Arktiku, u konceptu se navodi da će Rusija raditi na tome da se njeno prisustvo u toj zoni proširi, te će se čvrsto suprotstavljati bilo kakvim pokušajima da se u nju ubace elementi konfrontacije i vojnog suprotstavljanja.

Reči je bilo i nuklearnom naoružanju, te se ističe da Rusija podržava formiranje zona slobodnih od nuklearnog oružja, kao i ostalih tipova oružja za masovno uništenje, kao i da će nastaviti da se pridržava dogovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

Dodaje se da opasnost od ratova, između ostalog i nuklearnih, nije visoka, iako su u porastu rizici od uvlačenja pojedinih zemalja u regionalne konflikte.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike