U trendu

Rusija ispalila hice upozorenja prema britanskom vojnom brodu u Crnom moru, Britanci demantuju …

Rusija je ispalila vatru upozorenja danas u pravcu britanskog razarača koji je prema Moskvi ušao u ruske teritorijalne vode u Crnom moru kod Krima, dok je London demantovao da se incident dogodio.

Kako je navela Rusija hici upozorenja ispaljeni su iz aviona Su-24 i s ruskog broda.

Incident se dogodio kod ukrajinskog poluostrva Krima, koje je Rusija pripojila 2014. godine, i koje ima pomorsku bazu i gde je već ranije bilo više incidenata.

Moskva loše gleda na vežbu „Si briz 2021“ (Sea Breeze 2021) se održava od 28. juna do 10. jula u Crnom moru uz učešće SAD, drugih zemalja NATO i Ukrajine.

„Britanski razarač (HMS Defender) dobio je upozorenje da će oružje biti upotrebljeno u slučaju povrede ruske granice. On nije odgovorio na upozorenje“, navelo je Ministarstvo odbrane, prenele su ruske agencije.

Kako se dodaje jedan ruski brod granične patrole je ispalio hice upozorenja i avion Su-24M bacao je „bombe upozorenja“ duž putanje britanskog razarača.

Britanski bord je zatim napustio ruske vode čime je završen incident koji je trajao oko dvadest minuta danas sredinom dana, navela je Moskva.

Britanske vlasti su saopštile da nije bilo nikakvih paljbi upozorenja prema njihovom razaraču, i da nisu primećene nikakve „bombe bačene na njegovom putu“.

„Nikakvi hici upozorenja nisu upućeni prema brodu HMS Defender. Brod britanske krajlevske mornarice je na običnom prolazu u ukrajinskim teritorijalnim vodama, u skladu sa medjunarodnim pravom“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane preko Tvitera.

Ministarstvo je dodalo da su mislili da Rusi izvode artiljerijsku vežbu u Crnom moru.

Rusko ministarstvo odbrane je takodje saopštilo da je pozvalo vojnog atašea britanske ambasade u Moskvi na razgovor.

Današnji incident predstavlja prvi put od vremena hladnog rata da je Moskva upotrebila bojevu municiju da odvrati neki ratni brod NATO, što ukazuje na rastuće tenzije izmedju Rusije i Zapada.

Nekoliko sati pre incidenta ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je zabrinutost svoje zemlje zbog jačanja kapaciteta i vojne infrastrukture NATO blizu ruskih granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.