U trendu

Rusija: Ministarstvo pravde traži zatvaranje Moskovske helsinške grupe

MOSKVA – Ministarstvo pravde Rusije podnelo je tužbu Moskovskom gradskom sudu kojom traži zatvaranje Moskovske helsinške grupe, jedne od najstarijih organizacija za ljudska prava u zemlji, objavljeno je danas na sajtu moskovskog suda.

Sud je registrovao tužbu Ministarstva pravde za zatvaranje Moskovske helsinške grupe, a datum ročišta još nije određen, rečeno je u sudu za TAS S.

Nije odmah jasno po kojem osnovu vlasti traže zatvaranje te grupe, ali onlajn Novaja gazeta je prenela da je taj potez rezultat provere aktivnosti organizacije na licu mesta po nalogu državnih tužilaca.

Organizacija se odrekla stranog finansiranja 2012. godine da bi izbegla da bude označena kao „strani agent” na osnovu zakona za organizacije koje primaju strana sredstva.

Organizacija, čiji koreni sežu iz perioda Sovjetskog Saveza, pravi godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Rusiji.

Moskovsku helsinšku grupu osnovao je 1976. tim pod nazivom Sovjetski disidenti, koji su činili naučnici i aktivisti za ljudska prava, a cilj je bio praćenje usaglašenosti Sovjetskog Saveza sa sporazumom između Istoka i Zapada za uvođenje perioda detanta, odnosno poboljšanja odnosa dve strane.

Organizacijom je predsedavala poznati sovjetski i ruski borac za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva od 1996. do njene smrti 2018. godine. Nakon njene smrti, struktura rukovodstva organizacije se promenila: umesto mesta predsedavajućeg, uvedena su mesta tri kopredsedavajuća.

Na te funkcije u januaru 2019. godine izabrani su Valerij Borščov, Vjačeslav Bahmin i Dmitrij Makarov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.