U trendu

Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu

MOSKVA – Rusija će nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine, saopštilo je u danas rusko ministarstvo odbrane.

„Ukrajina je dala potrebne pismene garancije da neće koristiti koridor za žitarice u Crnom moru za borbena dejstva protiv Rusije, a one su dobijene uz posredovanje Turske i UN“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo je navelo u saopštenju da „Rusija smatra da su garancije koje su u ovom trenutku primljene dovoljne i nastavlja sa primenom sporazuma“.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je ponovno pristupanje Rusije sporazumu o žitu moguće nakon istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine, saopštila je pres služba Kremlja posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.